Com respondre a situacions d’emergència climàtica

Escrit de Gent per Vilassar de Mar respecte el tema  triat per Esquerra Republicana de Catalunya Vilassar de Mar diu sí: “És necessari tenir visió estratègica per governar?

 

Tots els municipis de Catalunya poden elaborar els seus Plans Bàsics d’Emergències Municipals en un Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM) que, redactat seguint les instruccions establertes permet definir els protocols d’actuació en cas d’emergència o activació d’algun dels Plans d’Emergència Especials de la Generalitat de Catalunya.

Per a municipis de més de vint mil habitants i essent una població afectada per diferents riscos definits com a riscos especials segons el Mapa de Protecció Civil de Catalunya i d’acord amb la Llei 4/97 de protecció civil de Catalunya, són característiques que obliguen a l’ajuntament de Vilassar de Mar al deure d’elaborar i aprovar plans bàsics d’emergència municipal i els corresponents plans d’actuació municipal.

El passat mes de desembre es va aprovar (amb el vot favorable de tots els grups municipals i l’abstenció de Babord) el DUPROCIM de Vilassar de Mar. Aquest document inclou el Procicat, l’Inuncat, el Sismicat i el Camcat. És a dir, pla de protecció civil, d’inundacions, de sismes i de contaminació d’aigües marines.

El DUPROCIM és el document que estableix el marc orgànic i funcional previst per al municipi, amb l’objecte de prevenir i controlar els riscos sobre les persones i els béns i donar resposta adequada a les possibles situacions d’emergència del municipi.

El document descriu el territori i les seves infraestructures (situació, serveis bàsics, orografia, hidrografia, població, climatologia, activitats econòmiques, infraestructures i vies de comunicació), analitza els factors de risc i la vulnerabilitat del municipi i de l’organització dels centres operatius de l’Ajuntament i els seus serveis.

El Pla inclou els mecanismes d’activació i resposta a cada una de les fases de l’emergència (avís, alerta, emergència) i es defineixen, a partir del reconeixement de les infraestructures disponibles en el municipi per a la Protecció Civil i les característiques del medi, els procediments d’actuació en cas d’activació d’una emergència.

Per tal que el Pla sigui efectiu, cal controlar la seva implantació i procedir a les activitats de formació i informació de totes les parts que participen d’aquest i el seu manteniment i revisió, incloent-hi els simulacres que calguin per a la seva comprovació.

Author: gxvdm

Share This Post On

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada