Dona i cultura

Aquest mes ha estat la nostra formació la que ha triat l’article d’opinió mensual. El tema escollit de Gent per Vilassar de Mar ha estat: “Dona i Cultura”.

 

La cultura no és un entreteniment, és una expressió artística, una eina que facilita les relacions entre les persones i els col·lectius. Comporta fases d’observació, anàlisi, crítica i ofereix a les persones un coneixement propi de l’entorn i medi que l’envolta.

La cultura, entesa com a expressió artística, va lligada a l’educació, tot fomentant el desenvolupament de la creativitat i la sensibilitat. Cal destacar la importància de l’expressió creativa d’idees, experiències i emocions a través de diferents mitjans com la música, les arts escèniques, la literatura i les arts plàstiques.

Al llarg de la història, les dones, generalment han estat presents a l’art com objectes d’inspiració artística. Però com a creadores han estat invisibilitzades, unes vegades a l’ombra i altres com a “dona objecte d’art”.

Hi ha clars exemples de dones amb una gran capacitat artística que han passat de manera silenciosa i discreta, i que han fet servir l’art com a mitjà per reivindicar un lloc en un món tradicionalment reservat als homes.

Avui l’art femení és força present i les dones en l’art hi juguen un paper important, gràcies a la seva sensibilitat. L’art té la facultat de transitar les emocions, i ens ajuda a coneixe‘ns millor com a dones, aportant equilibri, salut i benestar personal i social, donant forma als nostres valors personals.

Creiem que la cultura pot ser un espai de llibertat, d’autoexpressió i expressió col·lectiva. Ha de provocar la reflexió i l’acció de la societat, donant la visibilitat i el protagonisme de les dones, amb aquest instrument tan poderós, que arriba a ser una eina per transformar la societat.

Des de Gent per Vilassar de Mar treballem per:

  • Dur a terme i difondre el coneixement i la recerca sobre les dones i les relacions de gènere en el món.
  • Fomentar la participació activa de les dones en tots els àmbits culturals per tal de difondre, compartir i crear experiències tot desenvolupant el coneixement col·lectiu i estimulant la participació creativa.
  • Oferir a les dones instruments per obrir la possibilitat d’explorar noves maneres d’expressar projectes, treballant de forma transversal entre les diferents entitats, posant aquesta feina a l’abast de tothom per tal de fer accessible la cultura entesa en el seu concepte més ampli.
  • Lluitar per a una igualtat real i efectiva en tots els àmbits de la vida, des del laboral fins al cultural.

A Gent per Vilassar de Mar apostem per la cultura i avancem per la igualtat!

 

Nota: La foto que acompanya aquest escrit és la casa museu de la pintora vilassarenca Carme Rovira, la pintora naïf més important de Catalunya durant el segle XX, extreta del canal Flickr de l’Ajuntament de Vilassar de Mar.

Author: gxvdm

Share This Post On

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada