La gestió dels residus a un any de les eleccions municipals

Escrit de Gent per Vilassar de Mar respecte el tema  triat per Vilassar de Mar sí que pot/sí puede: “La gestió dels residus a un any de les eleccions municipals“.

 

La recollida, el transport i el tractament dels residus són competències legals de l’ajuntament, que en el cas de Vilassar de Mar es presten de manera indirecta a través de l’empresa Urbaser, empresa que en el seu dia va guanyar el concurs públic d’adjudicació d’aquests serveis. L’ajuntament també ha d’exercir les competències de programació, planificació, ordenació i execució en matèria de residus d’acord amb el Programa de gestió de residus municipals de Catalunya.

Els residus municipals, per la seva importància estratègica i la seva presència en el conjunt de la societat, disposen d’un programa de gestió, d’una planificació d’infraestructures i d’un model de gestió específics. El model de gestió vigent i les bases de la planificació es fonamenten, entre d’altres, en els principis de proximitat, de suficiència i de responsabilitat del productor, i també de la jerarquia establerta per a les diferents formes de gestió, que dóna prioritat a les actuacions de prevenció, a la recollida selectiva. La gestió dels residus té un cost elevat i al mateix temps també implica la contractació de molt personal i l’adquisició de contenidors i de vehicles molt costosos que, a més, requereixen un manteniment constant.

És per tot això i a causa de que aquest contracte amb Urbaser finalitzarà el 2019 i que el nostre ajuntament no disposa dels recursos tècnics suficients per a desenvolupar un nou plec de condicions tan complex, que a Gent per Vilassar de Mar creiem convenient obrir un concurs públic perquè sigui una empresa especialitzada qui redacti i valori la propera concessió de recollida i gestió de residus. En cap cas, com a mínim a curt i mitjà termini, contemplem una municipalització d’aquest servei. Creiem que qualsevol que plantegi ara mateix aquesta municipalització, desconeix absolutament la realitat dels recursos del nostre ajuntament i estem convençuts que aquesta opció esdevindria un autèntic fracàs en una cosa tan important com la recollida i gestió dels residus.

La millor manera de reduir les despeses de la gestió dels residus és produir-ne menys, principalment canviant hàbits i portant a terme el principi de les tres erres: reduir, reutilitzar i reciclar. Així s’evita el consum innecessari, s’allarga la vida útil dels béns consumits i un cop aquests han esgotat la seva vida crear nous productes reciclats.

A Gent per Vilassar de Mar, apostem fermament per la necessitat de seguir millorant el servei i la gestió dels residus, així com la necessitat d’incrementar la recollida selectiva com a reptes de futur immediat.

Author: gxvdm

Share This Post On

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada