Per quin model de zona agrícola apostem?

Escrit de Gent per Vilassar de Mar respecte el tema triat per Babord: “Per quin model de zona agrícola apostem?“.

 

Responent a la pregunta de l’enunciat i per a que quedi clar de bon començament, des de Gent per Vilassar de Mar apostem clarament per establir mecanismes que ajudin a preservar la zona agrícola del nostre poble.

La zona agrícola, classificada com a sòl no urbanitzable, són aquells terrenys que donat el seu valor agrícola, ambiental i/o paisatgístic, cal protegir dels processos d’urbanització desmesurada i dels usos que impliquin transformació de la seva destinació agrícola, per tal de preservar, potenciar i desenvolupar l’activitat agrícola en aquests sòls, entesa com a una activitat productiva, moderna i competitiva.

L’evolució que han tingut els espais agraris i les activitats que s’hi desenvolupen han estat marcades sobretot per la pèrdua progressiva del pes econòmic del sector primari, la manca de relleu generacional i la terciarització que s’hi ha produït.

A Vilassar de Mar, els usos que es poden fer en aquests espais estan descrits en el Pla General aprovat els anys vuitanta. És per això que, degut al desenvolupament i modernització de les activitats agrícoles al llarg d’aquests anys, cal una modificació per tal d’adaptar-los a la nova realitat del sector. Cal prendre en consideració com es resol la invasió d’activitats no agràries en l’espai agrari i mirar de trobar un encaix territorial a aquelles activitats que es cregui que són compatibles amb la producció agrària.

En aquest sentit, i després de moltes reunions de totes les forces polítiques municipals conjuntament amb el sector agrícola, aquest sector ha redactat un esborrany d’aquesta possible modificació dels usos de la zona agrícola i ben aviat entrarem a la fase de posada en comú, amb les possibles esmenes i aportacions de tothom per tal de consensuar aquest document i portar-lo al ple municipal amb les suficients garanties de ser aprovat.

A Gent per Vilassar de Mar pensem que l’agricultura no és només un tema de dret urbanístic. Un canvi de rumb d’aquest ordenament és condició necessària però no suficient, i no aniríem enlloc amb un urbanisme tutelar que tractés només de preservar el verd agrari com a espai obert. Del que es tracta és de mantenir un sòl agrari cultivat efectivament i de forma sostenible i professional, perquè com diu Stephane Robert, “l’absència d’identitat econòmica d’una zona agrícola concebuda en termes d’espai i no d’activitat que s’ha de protegir, acaba per condemnar-la”.

Author: gxvdm

Share This Post On

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada